همه چیز درباره ی کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان
داشتن دندان های زیبا تأثیر شگفت انگیزی در صورت ما دارد و لبخند زیبای ما باعث جذابیت چهره ما می شود. امروزه برخی از کامپوزیت های دندانی برای زیبایی هرچه بیشتر دندان های خود از یک رنگ و شکل استفاده می کنند. کامپوزیت دندان یکی از روش های درمانی بدون عوارض جانبی برای زیبایی لبخند است و دندانپزشک می تواند با استفاده از این روش دندان های پوسیده ، شکسته ، ترک خورده یا سیاه شده را ترمیم کرده و زیبایی دندان ها را برای فرد فراهم کند.
در ادامه این بخش از مقاله شما را با همه چیزهایی که باید درباره کامپوزیت دندان بدانید آشنا می کنیم.
کامپوزیت دندانی چیست؟
یکی از موادی که امروزه در دنیای دندانپزشکی بسیار پر کاربرد است، کامپوزیت ها هستند. کامپوزیت دندان به موادی خمیر مانند می گویند که پزشک با استفاده از آن دندان های پوسیده، شکسته، ترک خورده یا سیاه شده را ترمیم می کند.
کامپوزیت ونیر دندان چیست؟
یکی از انواع کامپوزیتهای دندان، کامپوزیت ونیر نام دارد که بیشتر کاربرد زیبایی داشته و برای دندانهای جلویی که از هم فاصله گرفتهاند یا دچار لبپریدگی شدند، مورد استفاده قرار میگیرد. با این ابزار زیبایی، چهره دچار تغییرات قابل ملاحظهای میشود.
درمان ونیر کامپوزیت باعث زیباسازی و سفیدی دندان میشود. البته این نوع کامپوزیت بدون هیچگونه تراشی بر روی دندان صورت میگیرد؛ بنابراین، با این روش، آسیبی به دندانها وارد نمیشود. گاهی اوقات، به این روش میتوان ارتودنسی فوری نیز گفت اجزای کامپوزیت از ترکیبی از ذرات فیلر ساخته شده اند و مقاومت بالایی دارند. کامپوزیت ونیر از یک ترکیب خمیر مانند تشکیل شده است که توسط امواج نوری با طول موج مشخص سفت شده و جلوه زیبایی می دهد. نسل جدید کامپوزیت های زیبا با این تفاوت که مقاومت بالایی دارند ، تخلخل ندارند ، بسیار عالی صیقل داده می شوند و طول عمر بالاتری دارند. روکش ها از موادی به رنگ دندان ساخته می شوند که رنگ دندانهای تغییر رنگ یافته را اصلاح می کنند و نقایص دندان را برطرف می کنند.
مواقعی که افراد نمیتوانند از کامپوزیت دندانی استفاده کنند؟
اگر انجام کامپوزیت از نظر اکلوژن یعنی (طرز قرار گرفتن دو فک و دندان بر روی یکدیگر) برای فرد صلاح نباشد روش ارتودنسی به او پیشنهاد می شود.
انواع کامپوزیت دندان
-
کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل
اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل میباشد. -
کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل
این کامپوزیتها بر خلاف ماکروفیلها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند -
هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید
این نوع کامپوزیت، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین 10 تا 50 میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه 40 نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازهی کمتر از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که باعث میشود مقاومت آنها در برابر ساییدگی افزایش یابد و در نتیجه استحکام بالایی داشته باشند. از معایب کامپوزیت هیبرید میتوان به کاهش زیبایی آنها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتابکنندگی میشود. -
نانو کامپوزیتها
نسل جدید کامپوزیتها، نانو کامپوزیتها میباشند که حاوی ذراتی به اندازه 20 نانومتر هستند. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل میدهند که ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیتها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث میشود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. میتوان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.
بهترین مارک کامپوزیت
معروفترین و متداولترین مارکهای کامپوزیت دندان، ایویکولار، آی پی اس، کازمادنت و اولترادنت میباشد. از بین این برندها، کامپوزیت ایویکولار بهترین مارک کامپوزیت دندان است.
مراحل انجام کامپوزیت دندان
- قبل از هر کاری، دندانها کاملاً تمیز میشوند تا سطح تمیز و بدون جرم آن برای قرار دادن کامپوزیت آماده شود.
- پس از تمیز کردن دندان، آنها را کاملاً خشک و تمیز میکنند؛ به گونهای که هیچ اثری از رطوبت، خون و بزاق روی دندان وجود نداشته باشد.
- در مرحله بعد، با استفاده از مواد اسیدی، سطح جلو دندان را متخلخل میکنند. این کار در چسبیدن ونیر کامپوزیت بسیار تأثیرگذار است. با متخلخل کردن سطح دندان، همه چیز برای قرار دادن کامپوزیت آماده میشود.
- در این مرحله، چسب مخصوص را روی سطح دندان میزنند. سپس، مواد خمیری کامپوزیت را به آرامی روی آن قرار میدهند. آنقدر در مقدار مواد تغییر ایجاد شده تا نتیجه مطلوب به دست آید.
- دندانپزشک با استفاده از پرتو نور که دارای طول موج مخصوصی است و تاباندن آن به کامپوزیت ونیر، موارد استفاده را فعال و سخت می کند.
- در آخر، شکل مناسب و دلخواه دندان را به وسیله پولیش کامپوزیت درست می کنند.
دوام کامپوزیت های دندان
دوام و ماندگاری کامپوزیت های دندان بالا است اما احتیاج به مراقبت های لازم دارد و فرد باید موارد بهداشتی و نیز اصول تغذیه ای را رعایت کند تا عمر کامپوزیت ها را به بیش از 10 سال برساند.
رنگ های کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان از نوعی ماده پلاستیکی که همرنگ دندان است ساخته شده است. این ماده پلاستیکی دارای رنگ های متنوعی است که دندانپزشک شما بهترین رنگ را با توجه به رنگ پوست شما انتخاب می کند.
- گروه A مایل به قهوه ای
- گروه B مایل به زرد
- گروه C مایل به خاکستری – زرد
- گروه D مایل به زرد- قرمز
تاثیر کامپوزیت روی زیبایی چهره
امروزه بحث زیبایی از جمله مواردی است که بیشتر مردم به آن توجه زیادی دارند. زیبایی دندانها تاثیر بهسزایی روی لبخند و در نتیجه چهرهی افراد میگذارد و همین امر باعث شده خدمات زیبایی دندانها طرفداران زیادی داشته باشد. همانطور که قبلا اشاره شد از جمله راههایی که برای رفع مشکلاتی مثل تیره شدن رنگ دندانها، فاصلهی بین دندانها، شکستن یا لب پریدگی دندانها و... از آن استفاده میکنند، کامپوزیت دندان میباشد. کامپوزیت با حذف چنین مشکلاتی تاثیر باورنکردنی روی چهرهی افراد خواهد گذاشت.
روش مراقبت از دندان های کامپوزیت شده
- برای مراقبت از دندان ها به صورت مرتب مسواک بزنید.
- مسواک به تنهایی قادر به نظافت تمام فواصل بین دندانی نیست پس بهتر است از نخ دندان استفاده کنید.
- دقت داشته باشید که خوردن مواد غذایی سفت می تواند به دندان های کامپوزیت شده، آسیب وارد کند و آن ها را دچار سابیدگی نماید.
- بعد از خوردن مواد غذایی مانند چای و قهوه و یا خوراکی های دارای مواد رنگی دندان های خود را مسواک کنیدد، زیرا کامپوزیت ها نیز خاصیت رنگ پذیری دارند و دچار تغییر رنگ می شوند.
عوارض کامپوزیت دندان
به سبب ویژگیهای کامپوزیت و همچنین عدم نیاز به تراشیدن دندانها، انجام این امر تقریباً عوارضی ندارد. البته اگر فرد به مراقبتهای لازم اهمیت ندهد یا کامپوزیت به صورت اشتباه استفاده شود، خطراتی را با خود به همراه دارد.
اگر کامپوزیت به خوبی روی دندان قرار نگیرد، باعث تورم و آسیب لثه میشود. یکی از اصلیترین عوارض کامپوزیت دندان، همین تورم و آسیب لثه است
در صورتی که کامپوزیت دندان به صورت ناصحیح استفاده شود، عوارضی همچون: تخریب دندان، لق شدگی، سایش، آسیب به لثه و مشکلاتی در مفصل فک را به دنبال خواهد داشت.
معایب کامپوزیت دندان
در کامپوزیت دندان اگر دندان ها تراشیده شوند مینای دندان آسیب می بیند پس بهتر است سلامت دندانهایمان را به زیبایی دندان هایمان ترجیح دهیم.
آیا کامپوزیت دندان درد دارد؟
کامپوزیت دندان بدون درد و ناراحتی است. با این حال ، خستگی ناشی از درمان می تواند کمی ناخوشایند باشد. عدم نیاز به تراشیدن دندان در کامپوزیت ونیر میزان درد و ناراحتی در این روش را به صفر می رساند. همچنین استفاده از تکنیک های ظریف روی لثه ها برای قرار دادن کامپوزیت دندان باعث می شود که بیمار در طی مراحل درمان درد و ناراحتی نداشته باشد.
آیا کامپوزیت به دندان های طبیعی صدمه می زند؟
کامپوزیت دندان به دندان آسیب نمی رساند. کامپوزیت ها به هیچ وجه به دندان های طبیعی شما آسیب نمی رسانند. برای اتصال کامپوزیت دندان به دندان طبیعی از مواد خاصی استفاده می شود و سپس کامپوزیت روکش روی دندان سفت می شود. وقتی کامپوزیت به دندان متصل شد ، آن را صیقل داده و شکل می دهیم تا لبخندی زیبا به آن ببخشد. رزینی که برای اتصال کامپوزیت به دندان استفاده می شود به دندان های زیر رزین آسیب نمی رساند.
مزایا استفاده از کامپوزیت دندان
با مطالعه این قسمت، حتماً به پاسخ پرسش خود خواهید رسید
- چون در این روش دندانها تراشیده نمیشوند یا در صورت نیاز به تراشیدن، میزان آن بسیار کم است (حدود 0.3 میلیمتر)، پس به دندان (مینا و عاج) آسیب وارد نمیشود.
- کامپوزیت قابلیت ترمیم دارد؛ پس در صورت مشاهده آسیب دیدگی میتوانید آن را ترمیم کنید.
- ترمیم کامپوزیت، آسان و در مدت زمان کوتاهی امکانپذیر است.
- زمان انجام کار نیازی به استفاده از داروی بیحسی نیست؛ مگر برای دندانهای حساس و موارد خاص.
- کامپوزیت نسبت به لمینیت (لامینیت) از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است.
- ظاهر آن مشابه شکل و فرم و رنگ آن مشابه دندان طبیعی است.
- به خاطر عدم استفاده از لابراتوار، خطا انسانی کاهش مییابد. علاوه بر کاهش خطا انسانی، در زمان و هزینه شما هم صرفهجویی میشود.
0 نظر:
پاسخ دهید